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POST-DEPLOYMENT/MOBILIZATION RESPITE ABSENCE (PDMRA)

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS AND ANSWERS


1.  Purpose.  To address frequently asked questions of MARADMIN 448/07 – “Post-Deployment/Mobilization Respite Absence (PDMRA)” and to ensure correct and consistent interpretation of the MARADMIN.    

2.  Background.  MARADMIN 448/07, released 27 Jul 07, announced a new category of administrative absence entitled “PDMRA.” The PDMRA program was established to recognize Marines who are required to deploy/mobilize less than the established rotation policy goals of 1:2/1:5. 

3.  Major Points.  The following are commonly asked questions with answers provided by MPO on the PDMRA program:

Q1: What is Post-Deployment/Mobilization Respite Absence (PDMRA)?

A1: PDMRA is a new category of administrative absence. The PDMRA program was developed to recognize Service members who have deployed/activated less than the rotation frequency thresholds of 1:2 (AC)/1:5 (RC).

Q2: Why is the Marine Corps’ PDMRA program different than the Office of the Secretary of Defense’s (OSD) baseline program?

A2: The Marine Corps’ recognition program is based strictly on the 1:2/1:5 ratios that support the normal deployment/activation rotation schedule.  Conversely, the DoD program is based strictly on recognizing deployments/activations beyond 12 months within a 36 month rolling window.  Any further differences are within the discretion afforded the Services by OSD and help tailor the program to meet the needs of the Marine Corps. 

Q3: Why is the Marine Corps policy effective 27 Jul 07, instead of 18 Apr 07 when Dr. Chu announced the policy? 

A3: Dr Chu's memorandum of 18 Apr 07 directed the Services to establish a program to recognize members who have deployed or mobilized beyond the 1:2/1:5 frequency thresholds. The Marine Corps program was effective upon the promulgation of the implementing guidance, MARADMIN 448/07.  While previous deployments/activations count as creditable time for the purposes of determining PDMRA eligibility, PDMRA is not accrued until on or after the effective date the Marine Corps implemented its program (27 Jul 07). 

Q4: Why don’t the previous deployments/activations count for PDMRA accrual?

A4: Previous deployments/activations count as creditable time for the purposes of determining PDMRA eligibility. However, PDMRA does not accrue until on or after the effective date the Marine Corps implemented its program, i.e., 27 July 2007. The following examples apply:
    (1) An AC Marine deploys 1 Jan 05 – 31 Jul 05; redeploys 1 Jan 06 – 31 Jul 06: Marine would receive creditable time for 1 Jan 06 – 31 Jul 06 deployment (considered initial deployment). Although the Marine’s dwell is broken, the subsequent deployment occurs before the program was established. For purposes of PDMRA, the 1 Jan 06 – 31 Jul 06 is considered the initial deployment. If the Marine deploys before the deployment-dwell ratio (1:2) is achieved, the Marine will earn PDMRA based on length of subsequent deployment (see paragraph 2.a.3 of the MARADMIN) if minimum qualifiers have been met. 
    (2) An AC Marine deploys 1 Jan 06 – 31 Jul 06; redeploys 1 Jan 07 – 31 Jul 07: In this case, Marine would receive creditable time for the 1 Jan 06 – 31 Jul 06 deployment (considered initial deployment). Marine would then accrue 9 days of PDMRA for the 1 Jan 07 – 31 Jul 07 deployment (considered subsequent deployment).

    (3) An AC Marine deploys 1 Jan 07 – 31 Jul 07 and has no previous deployments: In this case, the Marine would receive creditable time for the 1 Jan 07 – 31 Jul 07 deployment (considered initial deployment). On subsequent deployment, the Marine would accrue PDMRA days if minimum qualifiers have been met.
    (4) An RC Marine activates 1 Jan 02 – 31 Dec 02; reactivates 1 Jan 04 – 31 Dec 04: Marine would receive creditable time for the 1 Jan 04 – 31 Dec 04 activation (considered initial activation). Although the Marine’s dwell is broken, the subsequent activation occurs before the program was established. For purposes of PDMRA, the 1 Jan 04 – 31 Dec 04 is considered the initial activation. If the Marine activates before the mobilization-dwell ratio (1:5) is achieved, the Marine will earn PDMRA based on length of subsequent activation (see paragraph 2.a.3 of the MARADMIN) if the minimum qualifiers have been met. 

    (5) An RC Marine activates 1 Jan 03 – 31 Dec 03; reactivates 1 Jan 07 – 31 Dec 07: In this case, the Marine would receive creditable time for the 1 Jan 03 – 31 Dec 03 activation (considered initial activation). Marine would then accrue 23 days of PDMRA for the 1 Jan 07 – 31 Dec 07 activation (considered subsequent activation).

    (6) An RC Marine activates 1 Jan 07 – 31 Dec 07 and has no previous activations: In this case, the Marine would receive creditable time for the 1 Jan 07 – 31 Dec 07 activation (considered initial activation). On subsequent activation, the Marine would accrue PDMRA days if minimum qualifiers have been met.
Q5: How do you determine if the 1:2/1:5 ratio was not achieved?

A5: Determine the length of the last deployment/activation (day-for-day), multiply it by (2) or (5), then add it to the end date of last deployment/activation to establish the dwell control date. If a Marine redeploys/reactivates prior to the dwell control date, then the Marine would earn PDMRA. Note – “first” and “second” deployment/activation also referred to as “previous” or “initial” or “last” and “subsequent” deployment/activation respectively. The following examples apply:
AC Example: An AC Marine deploys 1 Jan 06 - 31 Jul 06 (deployment 1 [D1])); redeploys 1 Jan 07 - 31 Jul 07 (D2).  In this case, the length of first/previous deployment is 212 days (x) 2 = 424 days.  Add 424 days to 060731 (end date of D1) = 070928 (dwell control date).  Since the Marine redeployed prior to 070928, the Marine would accrue 9 days of PDMRA for the 1 Jan 07 - 31 Jul 07 (D2).
RC Example: An RC Marine activates 1 Jan 03 – 31 Dec 03 (A1); reactivates 1 Jan 07 – 31 Dec 07 (A2).  In this case, the length of first/previous activation (A1) is 365 days (x) 5 = 1825 days.  Add 1825 days to 031231 (end date A1) = 081229 (dwell control date).  Since the Marine reactivated (A2) prior to 081229, the Marine would accrue 23 days of PDMRA for the 1 Jan 07 – 31 Dec 07 activation.
Q6: What are the minimum qualifiers to be eligible to earn PDMRA?

A6: For AC Marines: (1) the minimum duration of initial deployment to the AOR is four consecutive months (120 consecutive days), (2) the deployment-dwell ratio of 1:2 is not achieved, and (3) the subsequent deployment duration to the AOR is a minimum duration of four consecutive months (120 consecutive days).

For RC Marines: (1) activated under sections 12301a, 12301d, 12302, or 12304 of title 10 U.S.C., (2) the minimum duration of initial activation is four consecutive months (120 consecutive days), (3) the deployment-dwell ratio of 1:5 is not achieved, and (4) subsequent activation duration is a minimum duration of four consecutive months (120 consecutive days).

Q7: Why is there a minimum qualifier for the initial deployment/activation and subsequent deployment/ activation?

A7: The minimum qualifiers were set to establish a foundation upon which to develop the program and ensure a reasonable balance between the administration of the program and the need to recognize Marines who deploy/activate less than the 1:2/1:5 ratio. 
Q8: Why did the Marine Corps set a maximum PDMRA earned of 23 days per deployment/activation?

A8: Since the PDMRA program is applicable to the Marine Corps Total Force, the maximum 23 PDMRA days earned was established to ensure equity between voluntary and involuntary Reserve Component (RC) Marines and between the RC and Active Component (AC) Marines.

Q9: Must Marines use accrued PDMRA days prior to or in conjunction with PCS/PCA?

A9: Yes. This prevents the gaining commands from being burdened with PDMRA accountability and usage.  It also helps ensure accurate and complete accounting.
Q10: Can PDMRA be awarded in advance? For example, Marine’s dwell was broken and subsequent deployment is one year – Marine earns 23 PDMRA days. Can PDMRA be taken prior to the deployment?  
A10: No. PDMRA can only be used after it is earned. 

Q11: Can PDMRA be used in conjunction with Terminal Leave?

A11: Yes. However, if the PDMRA is not used in conjunction with Terminal Leave, a Marine must return from PDMRA to his or her parent command to execute separation orders from active duty.
Q12: Is per diem authorized while on a period of PDMRA?
A12: No. PDMRA is a new category of administrative absence (a.k.a. PTAD). Per DoD regulations, per diem is not authorized during a period of administrative absence.

Q13: Are the Personnel Administrative Centers (PAC) responsible for the PDMRA program? 

A13: No. Commands are responsible for establishing internal controls to administer the PDMRA program. Until the Marine Corps Total Force System is modified to support the PDMRA program, recommend commands leverage existing capabilities in Marine OnLine (MOL) to issue PDMRA orders (i.e., Permissive TAD [PTAD] tab) and to help with PDMRA accountability and usage. 
For RC Marines only:

Q14: Do RC Marines have to deploy to the AOR to qualify for PDMRA? 

A14: No. For RC Marines, being activated in support of a designated contingency operation (e.g., mobilized or on Active Duty for Operational Support-Contingency Orders (ADOS-CO)) is the qualifier for PDMRA eligibility.  

Q15: Are RC Marines eligible for PDMRA accrual if they are issued back to back activation orders/ADOS-CO or extensions?

A15: No. Periods of back to back orders or extensions are considered to be an extension of the original orders and do not constitute a break in service. There shall be a definitive break between activation/ADOS-CO orders (i.e., DD 214 issued) to be eligible for PDMRA creditable time and accrual.
Q16: Can RC Marines, who are federal, state, local government civilian employees return to their government civilian jobs while on PDMRA (active duty)?

A16: No. All federal government employees are precluded by law from being paid by two entities for simultaneously serving in a reserve component status and in their civilian government jobs.  Some state and local government civilian employees MAY be precluded by law from being paid by two entities for simultaneously serving in a reserve component status and in their civilian government jobs. Those RC Marines should check with their state and local government employers to verify if they are or are not precluded by law or seek help from the base/installation legal services. 

Q17: Are all RC Marines who volunteer to come on to active duty or reserve duty eligible for PDMRA?

A17: No. RC Marines on regular ADOS orders are not eligible for PDMRA. 12301(d) only applies to RC Marines who are on ADOS-CO. 
Q18: Are Active Reserve (AR) Marines eligible under the PDMRA program? 

A18: Only AR Marines that deploy to the AOR (i.e., fill IA billets) are eligible to accrue PDMRA days. In this case, the AR Marines will follow the AC Marine rules. 

Q19: How does PDMRA apply to Retired Recall Marines, Retired and Retained Marines, and RC Marines that enter or are already in sanctuary?

A19: Retired Recall Marines, Retired and Retained Marines, and RC Marines in sanctuary would fall under the RC rules for PDMRA. 

4.  Endstate.  All Marines fully understand the PDMRA program.      

POC:  Maj P. T. Morgan, Manpower Policy Analyst or LtCol J. A. Wolff, Manpower Policy Branch Head (MPO) at (703) 784-9387.  
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